«Των λαών η ανεξήγητη υπομονή»

 

 

των λαών η ανεξήγητη υπομονή

«Συνομιλίες Φυγάδων – Αλφαβητάρι πολέμου»

Kείμενα Bertolt Brecht – Μελοποίηση Hanns Eisler

12.02.2017 – GAZARTE

 

 

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ θα καταφύγουμε τελικά όταν όλα γίνουν ανυπόφορα και ασφυκτικά; ΠΟΛΕΜΟΙ, καταστροφές, μόλυνση…; Όταν κάποτε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον κόσμο, θα είμαστε  φυγάδες από αυτόν τον μοναχικό και εύθραυστο πλανήτη; Εμείς οι αχάριστοι, γκρινιάρηδες νάνοι, γεμάτοι θανατηφόρα ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΜΟΝΗ;

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ;

Σε αυτό το σχέδιο της “ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ” θα μας οδηγήσουν, εμάς, τους ανεξήγητα υπομονετικούς, αν δεν προσέξουμε                                                                              

 Andreas R. Bartsch.

Σκηνοθέτης-Εικαστικός.

Με το σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή» έρχεται από το Βερολίνο, η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική, που συνενώνει τις

«Συνομιλίες Φυγάδων»  και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» 

σε κείμενο-ποίηση  Bertolt Brecht, μελοποίηση Hanns Eisler και σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch. 

Η πρωτότυπη αυτή παράσταση έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 80 θεατρικές σκηνές διεθνώς. Με αφετηρία  την Volksbühne  του Βερολίνου διήνυσε  μία μεγάλη πορεία από την Τιφλίδα  της Γεωργίας ως  την Αβάνα της Κούβας. Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα» η μουσικο-θεατρική αυτή παράσταση με το σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή» παρουσιάζεται στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Andreas R. Bartsch, συνεργάτης της Volksbühne του Βερολίνου και εκπρόσωπος της πρωτοπορίας της βερολινέζικης θεατρικής σκηνής καθοδηγεί του ηθοποιούς Rüdiger klink και Aloysius Itoka που ερμηνεύουν με απλότητα τη μετέωρη κατάσταση των ανθρώπων που εκτοπίζονται λόγω του πολέμου. Ο μουσικός διευθυντής και εξαιρετικός πιανίστας Jörg Mischke  ζωντανεύει τις μελωδίες του συνθέτη Hanns Eisler και καθοδηγεί την αισθαντική τραγουδίστρια-ηθοποιό Marie-Louise Gunst και τους υπέροχους μουσικούς Barbara Klaus-Cosca και Susanne Filep σε live εμφάνιση.

O Brecht το 1955 δημοσιεύει τα συγκλονιστικά συνοδευτικά επιγράμματα των φωτογραφιών που έχει συλλέξει ως φυγάς στην Φινλανδία το 1941 από εφημερίδες της εποχής του με εικόνες πολέμου, καταστροφής και ερήμωσης.

Το 1957 ο Eisler τα μελοποιεί και παραδίδει 14 διαχρονικά τραγούδια για τη λαίλαπα του πολέμου που συντρίβει την ανθρώπινη ύπαρξη. Όσο έγραφε το «Συνομιλίες Φυγάδων» γελούσε μέχρις δακρύων περιμένοντας την άδεια μετακίνησης. Το πνεύμα του Brecht για τους φυγάδες ξεδιπλώνεται στη φράση «…Ένα καλό διαβατήριο είναι πάντα αναγνωρισμένο, ενώ ένας άνθρωπος, όσο καλός και αν είναι μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ…»

 

Μια παράσταση μοναδική που δεν πρέπει να χάσετε. Ένα μουσικό γεγονός, μια θεατρική πράξη που τιμά την επέτειο των εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Μπρεχτ. Μια πνευματική σύζευξη, ένας συνδυασμός δημιουργών και ερμηνευτών μας προκαλεί να εστιάσουμε στο σήμερα που έρχεται από το χθες με αφορμή τη μουσική, την ποίηση, το θέατρο του Brecht.

 

 

Με ελληνικούς Υπέρτιτλους.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Andreas R. Bartsch

Μουσική διεύθυνση – Πιάνο: Jörg Mischke

Ηθοποιοί : Rüdiger klink  και Aloysius Itoka

Μουσικοί: Susanne Filep, Βιολί

Marie Luise Gunst, Τραγούδι

Barbara Klaus-Cosca, Ακορντεόν

 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ  «Ημέρες  Μπρεχτ στην Αθήνα»

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα..

Info:

Πότε: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου , ώρα 21.00

Πού: Gazarte, Βουτάδων 34, Αθήνα, Τηλέφωνο: +30 210 346 0347

Τιμές εισιτηρίων:  28 Ευρώ καθήμενοι, 18 ευρώ όρθιοι

Προπώληση: www.viva.gr  και στα Public

Πληροφορίες: 2107298930· www.robin4arts.com·

Επίσης 13.2.17 Χανιά και 14.2.17 Ηράκλειο με την υποστήριξη του Goethe Zentrum Χανίων

Διοργάνωση:  Robin4Arts

Στις Ημέρες Μπρέχτ στην Αθήνα στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τις διαφορετικές εκφάνσεις του έργου ενός μοναδικού δημιουργού που παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ.

 

Άλλες δράσεις του φεστιβάλ:

  • 30.01.2017:Ανοιχτή Συζήτηση για τον Brecht, στο Ρομάντσο ώρα 20.00. Συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με τίτλο «Όταν θα παρουσιαστώ στου φωτεινού σας μέλλοντος την κεντρική επιτροπή».  Διανοητές, Μουσικοί, Τραγουδιστές και Θεατράνθρωποι συζητούν για το πολύπλευρο έργο του γερμανού δημιουργού.
  • 4.02.2017: UTE LEMPER σε τραγούδια Brecht και Weill. Θέατρο Παλλάς , ώρα 21.00. H ανυπέρβλητη ντίβα μας οδηγεί σε ένα μουσικό ταξίδι που μας μεταφέρει από την μυστηριώδη ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολεμικού Βερολίνου και την Όπερα της Πεντάρας μέχρι το Τάνγκο.
  • 11.02.2017: Workshop με τον σκηνοθέτη Andreas R. Bartsch στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης, ώρα 11.00. Μια συνεργατική δράση μεταξύ μεταναστών καλλιτεχνών και ελλήνων ηθοποιών, σκηνοθετών και δραματουργών.

Πληροφορίες: 210 7298930 /  www.robin4arts.com

Leave a Reply

*